Hangop voor 59 cent per persoon

Weer terug van weg geweest (vakantie en beetje druk met andere zaken), tijd voor een nieuw recept. Vandaag maak ik een oud Hollandsch toetje: Hangop. Boodschappen heb ik gedaan bij de Appie.

Hangop eurokoken
Hangop eurokoken

Wat heb je nodig voor 4 personen?
0,5 l yoghurt, 2 dl slagroom (ongeklopt), 2 appels, 130 g suiker, 30 g boter, 75 g gedroogde cranberry’s, sap van een citroen, 0,5 dl witte wijn.

Voor dit heerlijke toetje moet je wel een dag van te voren iets doen. Niet veel, maar je moet er wel even aan denken: Neem een kom, een zeef, een schone theedoek en de yoghurt. Zet de zeef op de kom en hang de theedoek over de zeef. Giet de yoghurt erin en vouw de theedoek dicht. Zet in de koelkast en laat een nacht uitlekken. Als je overigens vergeet om dit een dag van tevoren te doen kan je deze voorbereidingen ook nog ochtends doen. Ik weet uit ervaring dat je dan toch nog op tijd bent 🙂

De volgende dag:
Schep de hangop in een kom, klop de slagroom en doe er 2 eetlepels suiker bij. Meng alles goed. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Zet een pan op hoog vuur en voeg 100 gram suiker toe. Blijf roeren, voeg 30 gram boter toe. Roer nu de appel erdoor zodat alle stukjes bedekt zijn met suiker. Voeg de cranberries toe en blus af met 0,5 dl witte wijn. Voeg het citroensap toe en laat even koken zodat alels goed mentgt en het 1 geheel wordt. Laat afkoelen.
Verdeel de hangop over de borden en schep de gekarameliseerde appels en cranberry’s erover, Sprenkel tot slot wat saus over dit heerlijke dessert. Eet smakelijk!

Boodschappenlijst Albert Heijn:
De Zaanse Hoeve magere yoghurt 1l voor €0,59
AH Basic houdbare slagroom 200 ml voor €0,45
Buitenbeentjes appels 1kg voor €1,00
AH Basic Kristalsuiker 1,5 kg voor €1,03
Boter Zeeuws Meisje pakje 250 gr voor €0,47
Gedroogde cranberry’s 250 gr voor €2,49
AH citroenen voordeel 5 stuks €1,99